Drukuj

Mobil Ancillaries aerozole

Środki smarne Mobil™ Ancilleries do maszyn używanych w branży spożywczej

W ramach gamy produktów Mobil znaleźć można 6  świetnych przemysłowych środków smarnych w postaci aerozoli, w łatwych i wygodnych w użyciu puszkach. Każdy z tych produktów posiada certyfikat NSF H1 i sprawdza się tam, gdzie konieczne jest naniesienie niewielkiej ilości środka smarnego w konkretnych miejscach w celu zapewnienia większej elastyczności. 

Oferta produktowa

Przemysł spożywczy - jeden z filarów europejskiej gospodarki

Branża żywności i napojów to najwazniejszy filar gospodarki europejskiej, który od 10 lat odnotowuje zrównoważony wzrost. Branża ta wprowadza na rynek produkty spełniające codzienne, ciągle zmieniające się potrzeby żywieniowe 500 milionów konsumentów w Europie. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się Państwo co może się stać, gdy środek smarny, który nie spełnia norm bezpieczeństwa, dostanie się do żywności?

Bezpieczeństwo w produkcji żywności

Wraz z dbałością o zrównoważony rozwój oraz kwestie środowiskowe, przemysł spożywczy podlega coraz surowszym przepisom, również w zakresie stosowanych środków smarnych. Zakłady produkcyjne działające w sektorze spożywczym muszą obowiązkowo wdrożyć program Analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli(HAACP), którego celem jest ograniczenie zanieczyszczeń związanych z substancjami chemicznymi. Te normy i przepisy służą zapewnieniu wysokiego poziomu sanitarno-higienicznego w ramach spożywczych  środków smarnych.

W trakcie produkcji istnieje możliwość zanieczyszczenia takimi substancjami jak: produkty chemiczne, bakterie czy środki smarne.  Oprócz zagrożeń dla życia człowieka, zanieczyszczenie żywności  jest również istotnym problemem dla branży spożywczej. Może doprowadzić do wycofania produktów z rynku, składania reklamacji przez konsumentów, a w konsekwencji wpływa również negatywnie na wizerunek marki.

Klasyfikacja środków smarnych według NSF

O odpowiednie standardy dotyczące zdrowia publicznego dba organizacja NSF (National Sanitation Foundation) założona w 1944 r. i  będąca światowym liderem w kwestii standardów jakościowych, testów i certyfikowaniu wyrobów stosowanych przy produkcji żywności i napojów. Aby produkt otrzymał certyfikat NSF musi  spełnić surowe normy technologiczne i jakościowe, a także pozytywnie przejść rygorystyczne testy w zakładach produkcyjnych.

Bazując na klasyfikacji środków smarnych według NSF, produkty klasy H1 są dopuszczone do przypadkowego kontaktu  z żywnością. Mogą być używane w urządzeniach do przetwarzania żywności jako warstwa chroniąca przed korozją, środek ułatwiający zdejmowanie uszczelek  lub uszczelnień zamknięć zbiorników, a także jako środek do smarowania części maszyn pracujących w miejscach, w których smarowana część może mieć przypadkowy kontakt z żywnością. Skład smarów posiadających rejestrację NSF H1 jest zgodny z przepisami amerykańskiej fundacji FDA (Food and Drug Association).

Smary Mobil™ Ancillaries w aerozolu z certyfikatem  NSF H1

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientom z branży spożywczej, wprowadziliśmy na rynek polski nowa gamę aerozoli Mobil Ancillaries. Jak wspomnieliśmy na początku artykułu, seria została stworzona specjalnie na potrzeby wszystkich zastosowań w branży żywności i napojów, dla których wymaga się rejestracji w NSF. Obejmuje 6 aerozoli przeznaczonych specjalnie dla branży spożywczej. Aerozole te sprawdzają się w sytuacjach, gdzie konieczne jest naniesienie niewielkiej ilości środka smarnego w konkretnych miejscach . Zapewniają operatorom dodatkową elastyczność oraz komfort użytkowania w miejscach trudno dostępnych. Każdy z produktów posiada certyfikat NSF H1.

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani ofertą lub macie dodatkowe pytania, zachęcamy do Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  lub biurem sprzedaży. Istnieje również możliwość przeprowadzenia prezentacji produktów w zakładzie klienta oraz szkolenia w zakresie środków smarnych do przemysłu spożywczego